Förskolepadda

Tankar om digital teknik i förskolan

Förskolepadda

paddaVälkommen till Förskolepadda!

Syftet med den här sidan var från början (2011) att de som inte hade så mycket datorvana (nybörjare) skulle kunna få hjälp att komma igång med iPad.

Idag är den främst min loggbok, där jag skriver av mig lite kring det som är en del av mitt arbete; digital teknik i förskolan.

Tekninken utvecklas ständigt och i förskolan bör barnen få möta den nya tekniken. Genom lek och utforskande får de lära sig och tillämpa nya erfarenheter. Barn har lust att lära och när det gäller datorer och liknande tycker jag mig se att de är mycket mer orädda än vi vuxna.De provar sig fram, tar hjälp av varandra och samarbetar. Det är roligt att se hur vana barn introducerar iPad för sina kamrater och hur yngre barn kan visa äldre barn hur det fungerar. Vi som arbetar med skolsystemets yngsta barn har ett ansvar att ge barnen möjligheter att prova på IKT, för det är en naturlig del i det samhälle de växer upp i. Titta på mina guider för att komma igång med din iPad.

IMG_1492Jag som har gjort den är sidan heter Sarah Näsström och jag jobbar som pedagogisk utvecklingsledare  i Strängnäs kommunala förskolor. Det jag främst jobbar med är IKT och NT. Jag var en av tolv deltagare i Strängnäs kommuns första iPad-projekt som startade 2011. Samtidigt som det projektet drog igång började jag forma min pim-femma (Skolverkets fortbildning i praktisk it-mediakompetens), som blev en hemsida för pedagoger med liten datavana om hur man kan jobba med iPad i förskolan. Ursprungligen var Förskolepadda en sida skapad i iWeb, men i april 2012 gick jag över till WordPress.

Nu håller jag i flera nya introduktionskurser och workshops där vi fortsätter den pedagogiska diskussionen för att utröna hur vi på bästa sätt kan använda paddan som ett pedagogiskt redskap i förskolan. Jag jobbar även för att skapa ett nätverk för paddagoger i kommunen och så är jag PIM-examinator.

Läs mer om IKT i Strängnäs förskolor HÄR!

© Sarah Näsström, September 2011. Samtliga foton och filmer på denna sida är mina privata och får ej användas i annat sammanhang. All musik är från Multimediabyrån.

4 thoughts on “Förskolepadda

  1. Eftersom Apples produkter bygger på ett helt annat användarsystem än andra datorprodukter så undrar jag om man inte ”låser” barnen vid ett visst märke? Har själv arbetat med både PC och Mac och de skiljer sig åt väldigt mycket. Föredrar PC och mitt barn har en egen liten laptop som är en blandning av traditionell PC och touchskärm. Kommer han då, trots att han är mycket kunnig med sin dator, halka efter eftersom barn på förskola får använda ipad?

  2. Hej Sara! Vet inte om du kommer ihåg mig men jag jobbade på din förskola i ca 1 år! Hamnade av en slump på din sida då jag just skriver en uppsats om ipad och hur jag vill jobba med det i min framtida yrkesroll. En superbra sida!! Mvh Lotta Wigh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: