Förskolepadda

Tankar om digital teknik i förskolan

Apptips

Det finns mängder med bra appar för barn i förskoleåldern och det kommer hela tiden nya. Här har jag bara listat några få av apparna som jag har i min padda. Jag brukar skilja på ”spelappar” och på ”öppna appar”. Med spelappar menar jag appar där man förväntas göra en viss sak, och när man gjort det är spelet slut. Öppna appar är dom som inte är begränsade på samma sätt som spelapparna. T ex iMovie som du kan fylla med vilket innehåll som helst, eller Bloom där du kan hålla på med appen utan krav på resultat. Jag skriver inte alltid från vilken ålder apparna lämpar sig, för det varierar så mycket från sammanhang och från barn till barn. Fler apptips kommer vartefter i min blogg. För mig är det viktigt att appen inte innehåller reklam eller möjlighet till köp inuti appen. Jag vill också att den har ett tydligt gränssnitt som gör appen lätt för små barn att förstå.

Sound Touch är mycket uppskattad hos två- och treåringarna. Jag tycker också att den är en bra “nybörjarapp” för de yngsta barnen. Eftersom det finns många språk att välja på i inställningar, så lämpar den sig mycket bra för flerspråkiga barn.

Video Touch är precis som Sound Touch en pekbok fast med rörlig bild. Finns med fordon, djur, musik och fåglar.

Djurkorsord är en en app för de som vill hålla på med bokstäver. Den innehåller en mängd korsord i olika svårighetsgrader. Jag gillar enkelheten i appen och de fina illustrationerna. Varje ord har en bild framför sig och du kan välja mellan att se alla bokstäver eller bara de bokstäver du behöver. Fin grafik, ingen reklam eller möjligheter till köp.

Knacka på! Den klassiska boken i appform. Knacka på och se vad som finns i rummen innanför.

Wood Puzzle Maze består av ett antal labyrinter där man ska flytta föremål eller djur till olika platser. Man måste tänka en aning strategiskt då man behöver flytta på saker för att komma vidare. Engelsk tal.

Krax är som ett litet uppslagsverk med fåglar. På varje fågel kan du se flera olika bilder och du kan lyssna på hur den låter.

Nallemix 1: Kategorisera olika föremål i lådor.

Stavningslek Två olika spel att välja mellan: Stavningståget där du får höra ett ord som du ska stava till och Gömda Bokstäver där man ska hitta bokstäverna till det ord som läses upp. En bra app för de som är intresserade av bokstäver. Appen använder ljudande bokstäver vilket underlättar då man ska sätta ihop ord.

Faces iMake HD en app som är inspirerad av illustratören Hanoch Pivens bilder. Appen har  ett galleri med 20 bilder av Pivens bilder. Här kan du göra collage av godis, frukter, grönsaker, köksredskap, leksaker, verktyg och annat. Du kan även använda dina egna foton. Det finns många funktioner som underlättar skapandet: duplicera, vänd, rotera, ändra storlek, flytta, lås föremålen mfl.

Ritplatta är ett ritprogram med flera olika pennor, stämplar och penslar i alla färger. Här finns olika papper, klistermärken och möjlighet att infoga din egen bild. Tydligt gränssnitt och lätt för barnen att förstå sig på.

Book Creator är en app för att göra egna böcker. Rita bilder, skriva text och/eller prata in text och infoga bilder. Den här har jag använt med barn från två till fem år.  Tvååringarna behöver mycket hjälp förstås, men resultatet blir så bra!

Puppet Pals är en kreativ app för enkla animerade filmer. Låt barnen berätta och skapa sina egna filmer. Den är uppbyggd som en teater. Du kan använda egna foton och blanda befintliga figurer med bilder på dig själv och dina kamrater.Tryck på record och appen spelar in det du säger och hur du flyttar figurerna. Finns även Puppet Pals 2.

iMovie Klipp ihop och redigera enkelt dina egna filmer från foton eller filmer direkt på din iPad.Det finns olika teman att välja på till sina filmer och en mycket tydlig hjälpfunktion som beskriver olika moment. Du kan lägga till musik och ljudeffekter.Roligt att jobba med och mycket bra redskap för dokumentation. Ett måste!

Mental Note är ett bra program med många möjligheter som ser ut som ett anteckningsblock där du kan skriva med penna eller tangentbord, lägga in foton och spela in ljud. Dessa funktioner gör appen bra att dokumentera med. Du kan maila eller dela ditt dokument i Dropbox.

Garageband är en helt fantastisk app för dig som vill göra egen musik. Det är snygg och proffsigt vilket gör det lätt att komma igång och resultatet blir riktigt bra! Massor med möjligheter! En enklare app för dig som vill göra musik till dina egna filmer är Paint Music.

Bloom är en app skapad av Brian Eno. Stämningsfull musik och bubblor i sköna färger att förundras över.

4 thoughts on “Apptips

 1. Hej!

  Jag driver tillsammans med Erika Kitana och Axel von Heland en barnboksapp som heter Storimi och hoppades att du kunde vilja testa den för att se om det kan vara något för din blogg.

  Grundidén med Storimi var att möjliggöra för exempelvis mor- och farföräldrar som bor långt bort att ändå vara delaktiga i barnens uppväxt genom att kunna dela en inläst saga från var de än må vara. Efter sommaren har vi insett dels att man gärna använder Storimi i hemmet också och läser in böcker tillsammans med sina barn och dels att barn själva älskar att läsa in och lyssna på sig själva. Vi har ett test med Rödabergsskolan i Stockholm där tredjeklassarna läser in sagor för sina fadderbarn i ettan vilket är ett av många sätt vi tror man kan använda Storimi för utbildningssyfte.

  Vore jättekul att höra vad du tycker!

   1. Hej Sarah!

    Vad roligt:) ladda ner storimi i AppStore från en iPad och logga in. Jag ser tyvärr inte din mailadress i det här formulärmailet så skriv tillbaka när du har loggat in och berätta vilken mail du använt så ska jag aktivera ditt konto gratis till nyår. Och lika viktigt som det är för oss att få ut ordet är det att få veta om det är något som inte upplevs fungera bra. All feedback är alltså varmt välkommen:)

    Ha en fin förmiddag /Felix

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: