Leda digitalisering

IMG_9317Jag har dragit igång Skolverkets kompetensutveckling Leda digitalisering för förskolechefer, biträdande förskolechefer och verksamhetschef. 

Leda digitalisering är ett processtöd för skolledare och huvudmän att inventera den egna verksamheten samtidigt som det ger ökad kunskap om digitaliseringens möjligheter på organisationsnivå.

Modulen består av sex delar:

  1. Digitalisering samhälle och skola 
  2. Digitalisering och ledarskap
  3. Effektkedjan
  4. Digitalisering och undervisning 
  5. Digitala ekosystem
  6. Utvecklingsplan

Vi har gått igenom de tre första och så här långt känns det som ett superbra material. I tisdags jobbade vi med effektkedjan. 

”Effektkedjan är ett bärande element i både planering och utvärdering och fungerar som ett verktyg för att tydliggöra huvuddragen i en verksamhet, från de resurser som olika aktiviteter behöver till vilka resultat och effekter som ska åstadkommas. Effektkedjan beskriver den tänkta kausaliteten mellan aktiviteter å ena sidan och resultat och effekter å den andra, det vill säga den förändring som insatserna eller verksamheten ska åstadkomma. Effektkedjan underlättar kommunikationen och utgör också ett mycket viktigt underlag för utformning av indikatorer som kan vara en viktig del av utvärderingen eller uppföljningen av en verksamhet.” (Skolverket)

Vi jobbade fram två effektkedjor på förskolans digitalisering 2021. Vilka effekter vill vi ha då, vilka resultat måste vi ha uppnått för att nå det effekt vi önskar. Vilka aktiviteter måste vi göra (och sluta göra) för att nå de resultat vi önskar och vilka är våra resurser. Arbetet var energifyllt, kreativt och vi jobbade i ett ganska högt tempo. En reflektion vi gjorde i efterhand var att inte slarva med att reda i begreppen effekt och resultat. Det är lätt att ta för givet att vi vet vad de innebär, men under arbetets gång märkte vi att det fanns olika tolkningar vilket försvårade arbetsprocessen något. 

Nu ska alla göra effektkedjor i sina enheter och jag ser fram emot att få ta del av dessa längre fram. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s