Digitalt berättande

Härom kvällen hade hela Finningeenheten workshop i digitalt berättande. Jag har haft den workshopen flera gånger tidigare, men då för ganska små grupper. Den här kvällen var det femtio personer som skulle ta del av föreläsning och workshop i fyra olika stationer. Det krävde sin planering och logistik, men vi fick ihop det väldigt bra! 

Kvällen började med att jag hade ett kort föredrag om digitalt berättande där jag visade bilder och gav exempel på digitala verktyg som passar bra just för digitalt berättande. Sedan fick de gå ut i grupper och ta en bild med wifi-mikroskopet. Den bilden skulle de arbeta vidare med i de fyra stationerna vi ställt iordning. En kort beskrivning av stationerna:

Lera och app: Här fick deltagarna gestalta sin bild i lera och i appen Anymaker där man gör 3D-modeller som liknar leran ganska mycket. 3D-modellen projicerades på väggen. 

Rita på foton: Här fick man rita på den foton i datorn. Förskollärarna har nyligen fått nya datorer och vi ville visa en funktion som de kan använda tillsammans med barnen. 

Liten scen: Vi hade ställt fram små scener och material att använda för att kunna jobba vidare med sin bild. Scenen filmades med paddan och projicerades på väggen. Den här stationen går ju precis lika bra att jobba med utan digital teknik, men den blir ett tillägg. Det är enkelt att byta ut bakgrundsbilden och förändra scenen i takt med berättelsen. 

Ljuslabbet: Slutligen så hade vi ett rum med mängder av vitt byggmaterial i alla möjliga former. Där fanns kartonger, tyger, galler, rör och ljusslingor. Med snören i taket att hänga tyger på blev det möjligt att skapa en värld att gå in i – utifrån bilden de tagit. Här var det sådan kreativitet hela kvällen! Det skapades de mest fantastiska miljöer som förstärktes av bilderna som projicerades. 

Jag har inspirerats av Skolverkets material om digitalt berättande. 

IMG_2949

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s