Förskoleappen

Bild

Idag har vi haft en utbildningsdag inför införandet av Förskoleappen på våra förskolor i Strängnäs! Det var förskolechefer, specialpedagoger, utvecklingsledare och sk superusers som var med. Våra superusers är de pedagoger som kan appen lite extra i sitt förskoleområde.

Vårt mål är att alla kommunala förskolor ska ha Förskoleappen 2015. Idag fick en förskola från varje område sina konton, så nu är vi på gång!

Dagen inleddes av verksamhetschef Carina som gav en bild av hur vi kommit fram till just Förskoleappen och vad vi har gjort fram tills nu. Sedan visade Alex från Caperio appens funktioner. Systemet är till för att kommunicera ut vad vi gör och varför. Ett stöd för att få ut information.

Appen ska ha så få val som möjligt för att det ska bli så enkelt som möjligt!

Förskoleappen är enkel och lätt att komma igång med. Det är bra, för då kan vi koncentrera oss på innehållet: vad och hur vill vi dokumentera i appen? Hur kan Förskoleappen bli en del i vårt kvalitetsarbete?

De som inte sett Förskoleappen tidigare var positiva och tyckte att den var intuitiv och bra.

Efter introduktionen fick vi testa med visningskonton. Vi satt i grupper och provade att göra inlägg mm. Det var kul och smidigt!

Bild

Efter lunchen så kom Pernilla och Jenny från Drottningholms fsk på Ekerö och berättade hur dom jobbar med appen och hur den blivit en del av deras kvalitetsarbete. Dom har varit med från början (ca 1,5 år) och har kunnat påverka appens funktioner.

Pernilla och Jenny menade att deras nuvarande arbetssätt har vuxit fram till stor del tack var Förskoleappen. Den har öppnat upp för nya möjligheter och mer tid. Mycket har blivit synligt och föräldrarna har fått större inblick i verksamheten, vilket även gjort dom mer delaktiga.

Målet för dom var att barnen skulle få större inflytande och delaktighet, och det har dom absolut fått, menar Jenny och Pernilla. Pedagogerna har dessutom fått bättre koll på läroplanen eftersom dom jobbar med den dagligen via appen.

Dom berättade att barnen är delaktiga i dokumentationen. Barnen fotar själva och ber pedagogerna om hjälp att lägga upp ett inlägg som dom vill visa sin familj.

Efter en frågestund till pedagogerna från Ekerö avslutade vi dagen med en påminnelse om PuL, en framåtblick och till sist en dokumentation från dagen. Den ser du HÄR!

Jag tycker det ska bli jättekul att komma igång och jag tror att Förskoleappen kommer att bli en hit i våra förskolor!

/Sarah

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s