Paddagogik

Sitter på tåget hem från paddagogikträffen i Nacka. Det var verkligen bra ordnat, även om det var lite snurrigt och svårt att hitta rätt lokal ibland, men det beror ju mest på mig!

I Strängnäs utbildas just nu pedagoger, chefer och specialpedagoger i pedagogisk dokumentation. Det är Reggio- institutet som har kursen och kursansvarig för den grupp jag går i är Per Bernemyr. Vi hade ett sådant kurstillfälle tidigare i veckan, och efteråt var jag så uppfylld av tankar att jag knappt kunde somna på kvällen! Jag funderar mycket över dokumentation, och hur vi kan använda IKT för att synliggöra lärprocesser och kliv barnen tar i sin utveckling. Därför gick jag till rummet där det skulle pratas dokumentation i förskolan. Det är intressant att höra andras tankar om vad dokumentation är, i synnerhet pedagogisk dokumentation, och hur man tänker sig att det kan användas i förskolan. Vi fick ta del av många exempel från verksamheterna i Nacka.

Sedan var jag och Diana och lyssnade på Fabian som berättade om sitt animationsbord som han byggt av en gammal matvagn (se bild). Kreativt, inspirerande och kul! Måste köpa bra lera och göra filmer på jullovet! Läs mer om animationsbordet här.

bild

Vi fick tips om iMotion HD som är en enkel och bra app. Jag har testat den tidigare och gillar den. Jag tycker den är användbar inte bara till att göra film med, utan även att dokumentera med. Vid ett par tillfällen har jag använt den när några barn har byggt ett högt torn av Kaplastavar tillsammans. Då har paddan fotat (inställd på en bild var tionde sekund) medan jag kan ägna mig åt att observera vad barnen gör, och kanske anteckna. Smidigt att slippa tänka på att fota. Eftersom jag sedan kan välja hur snabbt filmen ska spelas upp hinner jag faktiskt se mycket, trots att en aktivitet som tog 20 minuter bara blir en knapp minut på filmen.

Efter lunchen lyssnade jag på en föreläsning om Top ten- appar. Grundläggande, matnyttigt och bra, men jag smet ganska tidigt, då jag även var nyfiken på vad som pågick i rummet intill, där man samtalade om iPad/appar för små barn 1-3 år. Där pratades det bland annat om hur länge barnen ska få använda iPaden varje dag. Frågan gällde skolan, så jag sa ingenting, men hade det gällt förskolan hade jag sagt att det viktiga inte är hur mycket eller lite, utan vad vi gör. Tycker jag.

Mer än så hann jag inte med, eftersom jag var tvugnen att åka hemåt igen. Nästa gång kanske jag skriver upp ett ämne på ” The Grid”. Då kanske det blir ett samtal kring hur andra administrerar flera iPads eller vilka andra prylar man har i förskolan, Mac eller pc? iPod osv. Eller kanske hur andra kommuner fortbildar personal i hantering av iPad?

Tack till alla er som gjort ett så bra jobb med att arrangera den här dagen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s