Föreläsning

Idag har Lisa Nilsson och jag föreläst om hur vi arbetar med iPad som ett verktyg för specialpedagogik. Det var Skolporten som anordnade konferensen Specialpedagogik i förskolan på Essinge konferenscenter i Stockholm.

Vi valde att berätta om våra erfarenheter utifrån fyra barn som Lisa och vår kollega Marie har jobbat med under en längre tid. I samtliga fall har Lisa, Marie och barnen nått stor framgång sedan de introducerade iPaden för barnen. Självfallet jobbar vi inte enbart med iPad, den finns som ett pedagogiskt redskap bland andra. Vi har noterat att barnen orkar mer när de jobbar med iPaden och att de på ett mycket lustfyllt sätt kan träna på det de behöver lite extra av.

I Strängnäs startade vi vårt första iPadprojekt i juni 2011 och sedan dess har mycket hänt. Redan från början har vi haft en bra struktur för hanteringen av iPads i förskolorna. Vi har en nätverksgrupp, introduktionskurser med workshops och så har vi satt upp riktlinjer som vi har stöd av. Vi har även skapat ett eget material som är skräddarsytt för våra kurser. I enheterna startas små IKT/iPadgrupper där pedagoger som gått introduktionskursen jobbar vidare med att inspirera och stötta varandra. Det är viktigt att utrymme ges för pedagogiska diskussioner när vi utvecklar arbetssätt med nya redskap.

Vi märker att IKT i förskolan främjar samspel, kommunikation och kreativa uttryck och det är så vi jobbar för att iPaden ska användas. Vi använder iPad allt mer till att fota och filma med, men även för barns kreativa skapandeprocesser.

Under föreläsningen nämnde vi dessa appar: iMovie, Mental Note, Keynote, Popplet, Toca Store, Om en Bild, Sound Touch, Stora Pekboken, Toca Band och Ritprata.

Det var väldigt roligt att möta pedagoger från olika delar av landet efter föreläsningen!

/Sarah

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s